berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Saturday, 20 April 2013

Pelantar Minyak Terbesar Dan Tertinggi Di Dunia..

2 comments :
Troll platform adalah satu platform gas luar pesisir semula jadi dalam bidang gas di luar pantai barat Norway. Pada 1.2 juta tan ballasted , 472 meter tinggi, dengan struktur konkrit dalam air di 369 meter, dan berat kering 656,000 tan, Troll platform adalah sebahagian reka bentuk hebat dalam pembinaan. Bukan sahaja Troll A antara projek kejuruteraan terbesar dan paling kompleks dalam sejarah, ia merupakan objek terbesar yang pernah digerakkan oleh manusia di seluruh permukaan bumi. Platform ini adalah sensasi televisyen apabila ia ditarik ke Laut Utara pada tahun 1996, di mana ia kini dikendalikan oleh Statoil.

Biasanya kaki platform yang diangkut di sebelah mereka dan kemudian - disokong oleh alat-alat pengapungan . Dalam kes Troll A, bagaimanapun, platform keseluruhan telah dipasang di satu lokasi, dan kemudian terapung ke laut. Platform Troll ditarik lebih 200 kilometer , di bahagian utara Rogaland, di utara-barat Bergen. Tunda mengambil masa selama tujuh hari.

 Platform yang berada di dasar laut 303 meter di bawah permukaan laut dan salah satu kaki konkrit silinder mempunyai lif yang mengambil masa sembilan minit untuk perjalanan dari platform di atas  ke dasar laut. Dinding Troll kaki A lebih 1 meter tebal diperbuat daripada besi konkrit yang dibentuk.

Pada tahun 1996 platform yang ditetapkan dalam Rekod Dunia Guinness bagi 'platform gas luar pesisir yang terbesar. Tajuk kini milik Platform Petronius di Teluk Mexico yang bermaksud 2,000 kaki (610 m) di atas dasar laut.2 comments :

Unknown said...

gilo tinggi betul platform nih!
agaknya sbb air selalu pasang surut kot.jd kenalah tinggi?

Anonymous said...

Aku sekarang pun tengah buat project O&G kat norway. memang platform kat sana tinggi2. Sebab sana, ombak laut tinggi.

Jangan Lupa Like ya
×