berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Saturday, 29 March 2014

Biara Tersembunyi Di Bina Di Tebing Batu

No comments :
Letaknya yang tersembunyi di kawasan Zanskar Tenggara India, menghadap sebuah sungai, biara ini terletak di tebing curam Ladakh, Himalaya, India Utara. Berada di atas ketinggian 3800 mdpl serta dipahat di tebing batu, serta bata berlumpur yang luar biasa kuat menahan bangunan ini selama beratus-ratus tahun. Biara Pughtal Gompa ini merupakan rumah bagi 70 sami yang dibina pada abad ke-12 atau sekitar tahun 1100.

Tidak hanya menjadi sebuah bangunan suci, tempat ini juga merupakan kubu spiritual Buddha dan tempat pembelajaran yang dihuni para sami juga biarawati. Gompa mempunyai dewan tengah yang mengandungi beberapa karya seni suci yang dikenali dengan sebagai murti dan thangka. Patung-patung, lukisan serta permaidani diyakini sebagai sesuatu yang boleh menampakkan wujud roh yang memberikan fokus untuk ibadah, meditasi juga doa, selain digunakan untuk mengajarkan sejarah Buddha.
Sementara itu Phugtal merupakan lokasi terpencil yang sangat ketara bagi para sami yang membuat perjalanan untuk bermeditasi di gua - gua yang ada disini . Di sekitar gua ini terdapat empat bilik doa yang cukup besar , perpustakaan , dapur , ruang tamu , juga tempat tinggal kepada 70 sami tersebut . Tidak hanya menakjubkan sebagai tempat ibadah , namun tempat ini juga menjadi daya tarikan bagi pelancong yang berminat bagaimana bertahan hidup cara sederhana, mereka akan dibimbing beribadah mulai dari menyanyikan lagu , membuat karya seni . Serta menyaksikan para sami melakukan tarian cham sebagai sebahagian daripada perayaan tahunan yang diadakan di tempat ini .

Pada bahagian belakang gua terdapat mata air suci yang dianggap mempunyai banyak manfaat sebagai penyembuh . Tempat spiritual ini telah melewati waktu cukup panjang dengan berbagai perkembangan zaman yang dilaluinya . Seorang filolog berbangsa Hungary pernah melawat tempat ini sekitar tahun 1826-1827 . Alexander Csoma de Koros selama satu tahun, singgah dan mempelajari agama disana serta namanya diabadikan pada sebuah kepingan batu .


No comments :

Jangan Lupa Like ya
×