dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Amalan Purba Madagascar Menyambut Perayaan Menari Bersama Mayat


Rakyat Madagascar mempunyai satu upacara yang unik untuk meraikan hubungan keluarga dipanggil Famadihana, Juga dikenali sebagai 'menghidupkan tulang'. Ia adalah perayaan Disambut setiap 7 tahun atau lebih,  keluarga si mati  membuka kubur nenek moyang  dan Dibawa keluar akan dibalut dengan kain baru.

Malagasi kemudian menari dengan mayat-mayat dengan kegembiraan dalam perayaan besar. Muzik dimainkan, haiwan yang dikorbankan dan daging diagihkan kepada pelbagai tetamu  dan ahli keluarga. Para orang tua-tua menjelaskan kepada kanak-kanak mereka   yang  Kepentingan sebelum mereka mati.

Famadihana dilihat sebagai satu hari untuk menunjukkan keluarga anda betapa banyak anda mencintai mereka. keluarga dapat bersama-sama dan meraikan persaudaraan.

Menurut kepercayaan Malagasy, tubuh manusia tidak dibuat daripada lumpur, tetapi dari badan nenek-  nenek moyang mereka, oleh itu Mereka memegang kepecayan yang tinggi. Mereka Juga percaya
orang yang mati tidak meninggal kekal dan Boleh Berkomunikasi dengan orang yang masih hidup. Jadi Sehingga Mereka hilang selama-lamanya, kasih dan sayang pertolongan kepada mereka di sambut melalui perayaan Famadihana. Amalan perayaan ini adalah amalan purba Madagascar. Asal-usulnya tidak dapat dikesan Sehinggalah Abad Ketujuh Belas.
0 Komentar untuk "Amalan Purba Madagascar Menyambut Perayaan Menari Bersama Mayat"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info