dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Jom Lihat Kehidupan Rakyat Hong Kong Yang Menyedihkan

 Jurugambar Jerman  Michael Wolf menunjukkan kepada kita pemandangan kediaman pangsapuri yang sesak di Hong Kong. Sekarang Hong Kong advokasi berasaskan organisasi - Persatuan Pertubuhan Komuniti - menunjukkan kepada kita bagaimana kelihatan. Ini set gambar menggambarkan keadaan hidup memualkan salah satu daripada bandar-bandar dengan penduduk paling padat di bumi, dari sudut pandangan seluruh bilik.

Menurut kepada SoCO, lebih 100,000 orang tidak mampu dapat  rumah yang mencukupi. Antara mereka adalah individu warga tua dan lain sosial terdedah kumpulan yang tidak mempunyai pilihan tetapi untuk hidup dalam bilik-bilik kecil 40 kaki persegi. Walaupun bandar nampaknya makmur, ramai yang masih hidup dalam keadaan yang tidak boleh diterima. Penduduk pergi tentang kehidupan mereka dalam ruang terkurung, tidur di satu sudut, makan di tempat lain, menyimpan barang-barang mereka dalam ketiga, dan mungkin menonton TV yang terdapat dalam keempat.
 "Dengan mengambil gambar-gambar perumahan yang tidak mencukupi, kita mahu menunjukkan kebimbangan orang ramai dan kerajaan atas isu," kata Ho Hei-Wah, Pengarah SoCO. "Orang-orang ini perlu membayar kadar sewa yang mahal, ia bersamaan dengan kira-kira £ 6-7,50 sekaki persegi sebulan dan kadang-kadang perlu untuk menunggu setiap tahun untuk sewa perumahan  awam kerana hanya terdapat beberapa di sahaja di Hong Kong."

"Hong Kong adalah dianggap sebagai salah satu daripada bandar-bandar yang terkaya di dunia, bagaimanapun, mengintai di bawah kemakmuran ini juga kemiskinan tegar. Beratus-ratus ribu orang masih tinggal di rumah sangkar dan dibahagikan kamar kayu, manakala menganggur, baru-tiba keluarga dari China dan kanak-kanak kemiskinan dalam perjuangan untuk terus hidup, "tambah Ho Hei-Wah.

0 Komentar untuk "Jom Lihat Kehidupan Rakyat Hong Kong Yang Menyedihkan"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info