berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Loading...

Tuesday, 30 June 2015

Pokok Paling Terpencil Di Dunia Yang Penuh Sejarah

No comments :
L'Arbre du Ténéré, yang dikenali sebagai Pokok Ténéré, adalah akasia yang pernah dianggap pokok yang paling terpencil di Bumi - satu-satunya selama lebih 400 tahun. Berdiri di Gurun Sahara, ia pernah menjadi sebahagian daripada hutan yang subur, tetapi nasib berubah dan pokok-pokok lain semakin pupus, ia berdiri bersendirian di padang pasir tandus, 120 batu dari mana-mana pokok yang lain, satu mercu tanda terpencil untuk laluan pedagang melalui rantau Sahara di timur laut Niger Ténéré selama beratus-ratus tahun. Pokok itu begitu terkenal dan di sebut sebagaiArbre Perdu atau 'Lost Tree'.

Pokok ini terselamat selama beratus-ratus tahun, sehingga satu hari pada tahun 1973, seorang pemandu lori mabuk melanggar pokok ini.

Rantau Tenere sebelum menjadi padang pasir. Semasa tempoh prasejarah ia adalah lantai laut dan kemudian bertukar menjadi hutan tropika. Tenere pernah didiami oleh manusia moden lama dahulu dalam tempoh Paleolitik kira-kira 60,000 tahun yang lalu. Mereka memburu binatang liar dan meninggalkan bukti kehadiran mereka dalam bentuk alatan batu. Semasa tempoh Neolitik kira-kira 10,000 tahun yang lalu, pemburu purba mencipta ukiran batu dan lukisan yang masih boleh ditemui di seluruh rantau ini.
Tree of Ténéré in 1939
Tree of Ténéré in 1967

 Tree of Ténéré in 1973 selepas di langgar oleh pemandu mabuk
Kerajaan mengeluarkan setem pada tahun 1974
tempat asalnya pokok Ténéré di gantikan dengan penanda
Pokok Ténéré ditempatkan Muzium Nasional di Niamey, Niger

No comments :

Loading...
Jangan Lupa Like ya
×