dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Fenomena Misteri Sungai Tersembunyi 'Underwater River'


Ia seolah-olah mustahil, tetapi gambar-gambar oleh Anatoly Beloshchin menceritakan kisah sungai air tersembunyi di dalam Semenanjung Yucatan Mexico dipanggil Cenote Angelita atau "Little Angel". Walaupun ia kelihatan seolah-olah penyelam yang berlegar di udara di atas sebuah sungai kecil, gambar-gambar ditembak sepenuhnya di dalam gua tenggelam terbentuk daripada batuan batu kapur runtuh dipanggil cenote .

Sungai itu sendiri adalah benar-benar seperti ilusi disebabkan oleh fenomena yang dipanggil halocline, di mana air dengan tahap yang berbeza bentuk kemasinan ke lapisan kerana perubahan dalam ketumpatan.

Menurut Beloshchin, Cenote Angelita terdiri daripada air tawar sehingga kira-kira 29 meter apabila ia beralih ke lapisan 1-meter hidrogen sulfida, dan selepas itu bahagian bawah gua keseluruhan dipenuhi dengan air masin dari 30 hingga 60 meter. Jadi, dalam realiti "sungai" sebenarnya hanya lapisan tebal air masin berehat di bahagian bawah gua. Anda boleh membaca lebih lanjut di SeaWayBLOG, dan melihat banyak lagi gambar dalam bahagian Gua Underwater laman web Beloshchin ini.

0 Komentar untuk "Fenomena Misteri Sungai Tersembunyi 'Underwater River'"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info