dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Dunia Dah Terbalik Betina Buntingkan Jantan

Sejenis spesies serangga betina mempunyai "z*kar" telah ditemui di Brazil, yang menurut saintis merupakan contoh pertama haiwan yang mempunyai alat kelamin terbalik.

Termasuk dalam kategori genus Neotrogla, serangga betina tersebut mempunyai organ yang ketika tegang panjangnya mencapai 3 milimeter, layaknya milik serangga jantan.

Mempunyai struktur rumit, digelar sebagai "gynosome", organ itu digunakan serangga betina itu untuk menghisap sperma atau air mani yang berkhasiat.

Hasil kajian yang diterbitkan jurnal Current Biology menyebutkan, persetubuhan (copulation) itu berlangsung mengagumkan kerana berlangsung antara 40-70 jam.

Walaupun terjadi pembalikan peranan s*ks yang telah dikenalpasti pada beberapa haiwan yang berbeza, Neotrogla adalah satu-satunya contoh di mana organintromittent juga terbalik, "Jelas ketua penyelidikan, Kazunori Yoshizawa dari Universiti Hokkaido di Jepun.

Serangga ini ditemui di sebuah gua di timur laut Brazil. Mereka mewakili empat spesies yang berbeza dalam genus Neotrogla.

Para penyelidik menduga, terjadinya pembalikan peranan seksual itu barangkali disebabkan persekitaran gua yang terhad dan minimum sumber.
Kesimpulan kajian ini diharapkan dapat menawarkan pendekatan baru untuk menguji idea-idea tentang pemilihan seksual, konflik antara dua jantina, dan teori

         
0 Komentar untuk "Dunia Dah Terbalik Betina Buntingkan Jantan"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info