dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Gambar Bot Nelayan Haram Di Letupkan Tentera Indonesia

Dua kapal nelayan asing yang disyaki menjalankan aktiviti penangkapan ikan secara haram telah diletupkan oleh tentera laut Indonesia di Teluk Ambon, Indonesia, 21 Disember 2014.

Kapal-kapal itu adalah kapal yang keempat dan kelima ditenggelamkan oleh Indonesia dalam tempoh tiga bulan sejak Presiden Joko 'Jokowi' Widodo mengambil alih jawatan.

Enam lagi kapal asing sedang menghadapi kemusnahan, sementara menunggu prosiding undang-undang.

Bilangan kes-kes penangkapan ikan secara haram telah menurun sejak pendirian yang tegas diambil. Sesetengah lawan berkata pemusnahan kapal boleh menyebabkan ketegangan diplomatik dengan negara-negara lain.

Pegawai di Agensi Perikanan Taiwan meminta Jakarta memerhatikan protokol antarabangsa yang membolehkan pihak berkuasa untuk menyita kapal pemburuan haram dan menangkap anak kapalnya, tetapi melarang mereka daripada melepaskan tembakan.

Indonesia kehilangan kira-kira £15.3bn (RM83.04bn) setiap tahun dari penangkapan ikan secara haram dan pada masa ini terdapat kira-kira 5,400 kapal haram yang beroperasi di perairan negara itu.0 Komentar untuk "Gambar Bot Nelayan Haram Di Letupkan Tentera Indonesia"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info