dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Lelaki Jalani Pembedahan Pinjam Muka Mayat

LELAKI ini pernah Hidup dalam persembunyian serta terpinggir selama 15 tahun di Hillsville, Virginia, Amerika SYARIKAT (AS), dengan berselindung di sebalik topeng Wajah dan hanya Keluar dari rumah pada waktu malam.

Semuanya disebabkan oleh satu insiden tembakan yang Tepat mengenai wajahnya pada tahun 1997.

Akibat daripada kejadian itu, Richard Lee Norris, 37, mengalami kecacatan teruk kerana hilang gigi, hidung serta sebahagian daripada lidahnya.

Bagaimanapun, Mimpi ngeri Norris itu berakhir selepas dia menjalani satu pembedahan pemindahan Wajah 19 Mac tahun lalu di Pusat Perubatan Universiti Maryland, Baltimore, AS.

Pembedahan selama 36 jam itu melibatkan 100 orang Doktor yang terdiri daripada daripada Pakar pembedahan Plastik serta Pakar kraniofasia dari Institusi tersebut yang dilantik oleh Yang Profesor bedah di Jabatan Perubatan, Dr Eduardo D. Rodriguez.

"Sebelum ini, orang di sekeliling Sering memerhatikan Norris kerana dia Memakai topeng Wajah dan mereka ingin tahu rahsia di sebalik topeng itu.

"Kini, mereka mempunyai gak pernah buka lain untuk merenung ke arahnya. Perkembangan ini sangat menakjubkan," ujar Rodriguez selepas pembedahan itu Berjaya.

Peranan yang besar tersebut Saksikan Wajah Baharu Norris berfungsi sepenuhnya terutamanya dari segi Ekspresi Wajah dan pergerakan, pasukan pembedahan telah memberikannya lidah Baharu Supaya dia dapat bercakap, makan dan mengunyah dengan Sempurna.

Selain itu, barisan tindak giginya juga distruktur semula serta dihubungkan dengan Saraf Saraf di sekitar wajahnya bagi Peranan yang besar tersebut dia kembali tersenyum Riang.

Norris merupakan individu pertama di AS yang menjalani pembedahan pemindahan Wajah pada keseluruhan Muka yang Berjaya mengekalkan penglihatannya.

FILEM tahun 1997, Face Off, lakonan John Travolta (kiri) dan Nicolas Cage menonjolkan idea pemindahan Wajah menerusi Teknologi transplan.

Ternyata juga Nasib menyebelahinya apabila dia terselamat dalam pembedahan itu meskipun menjalani pembedahan membina semula dan memperbaiki Saraf dan tisu Wajah dari Kulit kepala sehingga ke Leher.

"Saya sudah Kini Boleh berhadapan dengan semua orang tanpa mendapat renungan yang Aneh daripada sesiapa pun.


0 Komentar untuk "Lelaki Jalani Pembedahan Pinjam Muka Mayat"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info