dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Perkuburan Kereta Dari Perang Dunia Kedua

Betul-betul di tengah-tengah hutan kecil berhampiran Chatillon, sebuah perkampungan kecil di Selatan Belgium, ada sebuah tanah perkuburan kereta berkarat ditinggalkan. Kereta-kereta milik tentera AS yang ditempatkan di rantau ini. Ia tidak diketahui bagaimana mereka berjaya memperolehinya di tengah-tengah perang.

Apabila Perang Dunia II berakhir, semua pasukan tentera telah dihantar pulang ke Amerika Syarikat, tetapi kos untuk mereka menghantar kereta adalah terlalu mahal. Pegawai-pegawai atasan memutuskan untuk meninggalkan semua kereta di Belgium. Kereta-kereta disusun mendaki bukit, satu demi satu,diletakkan dan entah bagaimana ianya tersembunyi dari dunia luar.

Setelah pulang semula ke Amerika Syarikat, tentera yang mahu mendapatkan kereta mereka terpaksa mengambil tanggungjawab peribadi untuk semua kos penghantaran. Tidak banyak yang berjaya telah diambil.

Pada satu ketika dulu terdapat empat perkuburan kereta di Chatillon, dan sebanyak 500 kenderaan. Hanya satu yang kekal hingga hari ini. Lama kelamaan, hakisan dan kerosakan telah berlaku pada kenderaan dan ada yang dicuri oleh penduduk tempatan dan pengumpul kereta.


0 Komentar untuk "Perkuburan Kereta Dari Perang Dunia Kedua"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info