dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Tradisi Perkahwinan Mayat Dengan Mayat Di ChinaDi wilayah Hebei, penduduk tempatan percaya bahawa seorang lelaki yang meninggal dalam keadaan belum berkahwin, tidak akan boleh masuk syurga.

Pekara inilah yang membuat pernikahan terjadi. Bagaimana dua mayat yang tidak lagi boleh bergerak dapat melangsungkan perkahwinan?

Seorang mayat Gadis yang sudah tua tersebut bernama Miss Wu. Miss Wu dijual oleh keluarganya ke seseorang bernama Tuan Liu. Tuan Liu baru saja kehilangan saudara lelaki yang belum berkahwin. Ia berfikir bahawa Miss Wu boleh menjadi pengantin wanita untuk saudaranya tersebut. Ia lalu membayar sekitar US20 ribu untuk mayat Wu dan membuat perkahwinan dengan upacara yang dikenali dengan istilah Minghun. Dalam perarakan, kedua pengantin akan dikuburkan bersama-sama.

Fenomena Miss Wu bukan satu-satu perkahwinan mayat di China. Tradisi yang meyakini seorang lelaki mati memerlukan isteri untuk masuk ke akhirat membuat munculnya pasaran yang menjual beli mayat pengantin. Para pembeli rela mengeluarkan wang lebih dari US7 ribu untuk membeli mayat pengantin.

Keuntungan yang lumayan besar itulah penyebab kerap belakunya kecurian di perkuburan, bahkan membunuh seseorang agar boleh dijual. Salah satu kes berlaku pada tahun 2006 ketika seorang lelaki bernama Song membunuh 6 wanita lalu menjualnya sebagai pengantin.Mengikut rekod Polis mengatakan bahawa ia memilih untuk membunuh 6 wanita untuk dijual kerana hal itu lebih mudah dibanding dengan diam-diam mencuri mayat wanita yang telah mati di perkuburan.
0 Komentar untuk "Tradisi Perkahwinan Mayat Dengan Mayat Di China"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info