dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Gambar Keadaan Ketika Tercetusnya Perang Dunia Kedua

Konflik ketenteraan global yang terjadi pada September 1939 sehingga September 1945 yang melibatkan sebahagian besar negara di dunia, termasuk semua kuasa-kuasa besar yang dibagi menjadi dua perikatan tentera yang berlawanan.

Perang ini merupakan perang terbesar dalam sejarah dengan lebih daripada 100 juta anggota. Dalam keadaan "perang total," pihak yang terlibat mengerahkan seluruh bidang ekonomi, industri, dan kemampuan ilmiah untuk tujuan perang, menghapuskan perbezaan antara sivil dan sumber-sumber tentera.

Lebih dari tujuh puluh juta orang, majoriti orang awam, terbunuh. Hal ini menjadikan Perang Dunia Kedua sebagai konflik paling hitam dalam sejarah manusia.

Secara umumnya dapat dikatakan peperangan bermula apabila Jerman menyerang Poland pada 1939, dan berakhir pada tarikh 14 Ogos 1945 ketika Jepun menyerah kalah kepada tentera Amerika Syarikat. Perang Dunia Kedua berakhir ketika Jepun menandatangani dokumen Japanese Device of Surrender di atas kapal USS Missouri pada tarikh September 1945, 6 tahun selepas perang bermula.
Perang Dunia II berlaku di tiga benua tua; iaitu Afrika, Asia dan Eropah.

Berikut adalah gambar-gambar ketika Perang Dunia Kedua.
0 Komentar untuk "Gambar Keadaan Ketika Tercetusnya Perang Dunia Kedua"

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info