dairishare

berita,info,sejarah,pelik,seram,unik,gambar,lawak,hiburan

Pondok DiTebing Gunung...seram..

 Solvay Hut terletak di rabung utara-timur Matterhorn, berhampiran Zermatt di Canton Valais di Switzerland. Pada ketinggian 4003 meter (13133 kaki), ia adalah pondok gunung tertinggi yang dimiliki oleh Swiss Alpine Club, gunung terbesar di Switzerland. Pondok gunung adalah bertujuan untuk menyediakan makanan dan perlindungan kepada , pendaki gunung dan pejalan kaki . Tetapi Solvay Hut boleh digunakan hanya dalam kes kecemasan. Kira-kira dua pertiga sehingga puncak gunung, 743 m di atas Hut Hörnli dan 475 m di bawah sidang kemuncak itu, banyak  pendaki Matterhorn telah berehat di tebing kecil di luar pondok mengagumi pemandangan semua kemuncak Monte Rosa.

Pondok itu dibina pada bulan Ogos 1915. Semua bahan binaan telah dibawa sehingga kepada Hut Hörnli pada 3260 meter dengan bantuan haiwan. Dari situ kereta kabel sementara yang kecil telah digunakan untuk mengangkut bahan-bahan sehingga tapak pembinaan pada 4000 meter. Pondok itu didirikan dalam hanya lima hari. Pada tahun 1966 pondok telah dibina semula dan pada tahun 1976 telefon kecemasan telah dipasang.

Pondok ini dinamakan selepas Belgium Ernest Solvay (1838-1922) yang menderma pondok terkenal di Ridge Hörnli pada Matterhorn sebagai ucapan terima kasih untuk waktu yang tidak dapat dilupakan beliau menghabiskan masa di pergunungan, dan dari kesedaran bahawa kadang-kadang tiba-tiba ribut petir membawa kepada tragedi.
0 Komentar untuk "Pondok DiTebing Gunung...seram.."

Google+ Followers

Jangan Lupa Like ya
×
 
Copyright © 2014 dairishare - All Rights Reserved
Template By Catatan Info